Wat is autisme?

Een autismespectrumstoornis (ASS) is een ontwikkelingsstoornis die invloed heeft op verschillende aspecten van het functioneren. Mensen met autisme nemen de wereld anders waar en denken en handelen op een andere manier dan de meeste mensen doen.

Maar hoe weet je nou of iemand autisme heeft?

Laten we voorop stellen dat ieder mens uniek is. Dit geldt ook voor mensen met autisme. Dit uit zich niet bij iedereen op dezelfde manier. De mate van autisme, of je man of vrouw bent en je intelligentie hebben hier invloed op.

Om het toch wat duidelijker te maken, kan de DSM-5 gebruikt worden, het meest gebruikte classificatiesysteem in de psychologie (Van der Molen et al., 2015).

Hierin staat dat symptomen aanwezig moeten zijn in twee domeinen:

1:            Sociale communicatie en interactie

Mensen met autisme maken vaak weinig oogcontact en hebben moeite met sociale interactie. Vrienden maken en vriendschappen onderhouden is lastig en ze hebben moeite om hun gedrag af te stemmen op verschillende sociale situaties.

2:            Repetitieve gedragingen en interesses

Iemand met autisme kan een bovenmatige interesse hebben in een bepaald onderwerp of voorwerp. Sommige mensen laten niet functionele bewegingen zien, zoals heen en weer wiegen of ze herhalen dwangmatig woorden.

Moeite met veranderingen en vasthouden aan rituelen komt veel voor.

Als je iemand met autisme in de winter ziet lopen in een t-shirtje, dan heeft dit waarschijnlijk te maken met sensorische ondergevoeligheid. Andersom kan ook, dat er juist sprake is van sensorische overgevoeligheid, vooral voor geluid, licht en aanrakingen.

Is iedereen niet een beetje autistisch?

Allemaal hebben we wel enkele kenmerken van autisme. Of heb jij niet van die vaste gewoontes waar je liever niet van afwijkt? Dat betekent niet automatisch dat je autisme hebt. Daarvoor moet je aan minimaal vijf criteria voldoen verdeelt over de twee domeinen.